EN

Kimči
veganský, nepasterizovaný, bioaktivní salátek z nakládaného čínského zelí a jiné zeleniny s různými přísadami.

Děláme kimči opravdu zdravě - pouze ruční výroba

kimči naložené v hliněné nádobě

Považujeme za velké plus, že děláme kimči veganské a zejména nepasterizované. V původním korejském receptu je totiž jednou z ingrediencí rybí omáčka. Také kvůli dlouhodobější konzervaci se u korejské produkce setkáváme s intenzivně slanou chutí, což u našeho produktu eliminujeme na minimum. Slanou chut naše kimči získává hlavně přidáním velmi kvalitní japonské sojové omáčky Tamari. Větší část korejské produkce kimči, která je na českém trhu k mání je pasterizovaná, čímž se zahubí veškeré důležité zdraví prospěšné látky (laktobacily, probiotika, vitamíny atd.) v něm obsažené. Tento rozdíl dělá náš produkt kvalitním a živým, což většina výrobců z Koreje tvrdit nemůže.

Zaručujeme se tím, že v naší výrobě se produktu dostavá opravdu té nejpoctivější péče a tu si udržujeme za každou cenu. Více o naší filosofii.

Informace pro spotřebitele

Doporučené dávkování
  • Doporučujeme Vám kimči konzumovat k hlavnímu chodu jako přílohový salát.
  • Doporučená denní dávka je 100-150g. Pro senzitivnější typy lidí doporučujeme z počátku spíše pomalejší a mírnější dávkování.
Uchovávání a trvanlivost
  • Uchovávejte produkt v chladu od 1 do 6°C.
  • Doba trvanlivosti je minimalně 5 týdnů od zabalení.
  • Doporučujeme vám, aby kimči bylo ponořené celou dobu ve vlastní štávě, předejdete tak ztrátě lahodné chuti a pikantnosti.
  • Vzhledem k tomu, že fermentace neustále pokračuje, tak se může na našich obalech vyskytnout nafouknutí víčka nebo pytlíku, ale není to známka zkažení produktu. Bohužel se tomuto efektu nedá stoprocentně zabránit. Jedině tím, že produkt projde pasterizací a tu vzhledem ke ztrátě probiotických kultur nepreferujeme.
  • Dobře fermetované kimchi má charakteristickou vůni, na kterou si zkušení konzumenti rádi zvyknou.
Důležité látky, vitamíny a minerály
  • Kimči má velmi vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií, čímž je ideální pro hubnutí.
  • Typická porce (100g) vám poskytne více než polovinu doporučené denní dávky vitamínu C.
  • Dále obsahuje velké množství karotenu, které vaše tělo přeměňuje na vitamin A.
  • Bohaté na jarní cibulku, chilli papričky a česnek je kimči vynikajícím zdrojem selenu, který snižuje hladinu cholesterolu a podporuje zdraví pokožky a vlasů
  • Kromě zdroje vitamínů A, B1, B2, železa a vápníku, kimči obsahuje také prospěšné probiotické bakterie a kyselinu mléčnou.
Zdravotní přínosy
  • Kromě toho, že má vysoký obsah vitaminů a minerálních látek, je kimchi známo schopností snižovat hladinu cholesterolu a pomáhat při hubnutí.
  • Ve studiích provedených oddělěním potravin a výživy univerzity Inje, bylo zjištěno, že pravidelná konzumace kimči snižuje hladinu cholesterolu v krvi až o 21%.
  • Kimči napomáhá trávení a podporuje zdraví tlustého střeva, a to především díky obsahu kyseliny mléčné, laktobakterií a bifidobakterií. Samotný proces fermentace také pomáhá při trávení.
  • Selen obsažený v česneku, kromě jeho antioxidačních vlastností, je velmi prospěšný pro zdraví pokožky a vlasů. Mnoho slavných žen v historii jedlo kysanou zeleninu pravidelně, protože věřily, že zvyšuje jejich krásu. Kleopatra, Yang Gyuibee a královna Elizabeth, všechny věřily v přínos kvašené zeleniny pro jejich krásu. Existuje dobrý důvod, že Korejci stárnou, tak půvabně - je jím kimči!
  • Byly provedeny mnohé studie o vlivu kimči na rakovinu. V těchto studiích bylo zjištěno, že izokyanát a sulfidy obsažené v zelí a ředkvičkách pomáhají předcházet vzniku rakoviny. Vysoké hladiny vitamínů A a C v chilli zpomalují růst nádorových buněk a kapsaicin snižuje riziko vzniku rakoviny plic. Vysoké hladiny vlákniny spolu s laktobacily a kyselinou mléčnou produkovanými během procesu fermentace jsou velmi přínosné pro zdraví tenkého a tlustého střeva, a pomáhají zabránit rakovině tlustého střeva.
  • V boji proti rakovině, snížení hladiny cholesterolu, proti stárnutí, pomoc při trávení a posílení imunity - kolik jídel přináší takové výhody? Kimchi je opravdu výjiměčně dobré a velmi zdravé jídlo!
Zajímavosti
  • Americký časopis Health vyhodnotil v roce 2006 Kimči jako jednu z pěti nejzdravějších potravin na světě. Díky svým vlastnostem roste obliba tohoto fenoménu mezi konzumenty po celém světě závratným způsobem.

Složení kimči

  • čínské zelí
  • pórek
  • jarní cibulka
  • mrkev
  • ředkev daikon
  • česnek
  • zázvor
  • chilli
  • rýžová mouka
  • mořská sůl
  • sójová omáčka Tamari